Budelpack

Voedselprinten

Een van de focusterreinen van Delta Agrifood Business is 3D Food Printen. Waar ‘gewoon’ 3D printen al bekend is, staat 3D Food Printen nog in de kinderschoenen. Een ideaal terrein dus voor startups en innovaties. Maar ook gerenommeerde bedrijven en onderwijsinstellingen als Budelpack en HAS onderzoeken en ontdekken de mogelijkheden van gepersonaliseerd voedsel.

De toepassingen van 3D Food Printen zijn werkelijk eindeloos. Een voorbeeld is het printen van gepureerd voedsel. Mensen met kauw- en slikproblemen zijn aangewezen op gepureerd eten, maar dat eten ziet er meestal niet aantrekkelijk uit. Meesterkok Eugene Swalen onderzoekt hoe deze voedselpuree te printen is smakelijke en aantrekkelijke maaltijden. Natuurlijk kijkt hij daarbij naar receptuur en smaakbeleving, maar ook de ontwikkeling van printequipment betrekt hij bij het onderzoek.

Lekker medicijn

3D Food Printen gaat veel verder dan het vullen van kroketten of het toefje slagroom op de taart. Het richt zich op de brede techniek van het printen met verse of houdbare producten. Van de productie van de eetbare ‘inkt’ tot de kwaliteitsbeoordeling en de hygiëne. En combinaties met andere aspecten in de zorg liggen voor de hand. Het innemen van medicijnen – zeker bij grote hoeveelheden – kan weerzin opwekken. Met 3D Food Printen kunnen medicijnen in het voedsel meegeprint worden. Zo wordt het slikken van pillen een feest.