Najaar 2026 2e editie kosteloze 10-daagse opleiding
Transitie naar Groene Chemie binnen de Voedingsindustrie
De DAB-opleiding vormt hét praktijkgerichte leertraject voor (toekomstige) chemici en procestechnologen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst. In het hart van West-Brabant leiden we professionals op met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om waardevolle voedseladditieven te winnen uit reststromen van land-, water- en tuinbouwproducten.


Word de groene professional van de toekomst
Wil jij deel uitmaken van de nieuwe generatie groene professionals die de transitie naar duurzame chemie versnelt? Deze opleiding biedt jou een stevige basis in groene chemie, met een focus op de voedingsindustrie. Je verdiept je in actuele thema’s zoals eiwittransitie, biotechnologische innovaties en duurzame businessmodellen. Daarnaast ontwikkel je onderzoeksvaardigheden die je inzet voor innovatie binnen je organisatie. Zo groei je uit tot een professional met kennis, visie en impact.
Op weg naar groene chemicus
De opleiding is bedoeld voor onder andere studenten, zij-instromers, chemici die de transitie willen maken naar groene chemie of chemici werkend bij een bedrijf die de transitie naar ‘groene‘ chemie wil inzetten.
Wie zijn mijn docenten?
De opleiding wordt gegeven door erkende onderwijsinstellingen, zoals Scalda, HAS Green Academy en TU-Delft, maar ook door specialisten uit het werkveld. Mede hierdoor wordt de opleiding niet alleen verzorgd in een klassikale lesomgeving maar staan er ook groene bedrijfsbezoeken op het programma.

Modulaire opzet voor maximale flexibiliteit
De opleiding is modulair opgebouwd, zodat je eenvoudig kunt instromen en geen aansluiting mist bij afwezigheid. Elke module behandelt een specifiek thema binnen de groene chemie, met voldoende ruimte voor praktijktoepassing en verdieping. Daarnaast biedt de opleiding volop gelegenheid om te sparren met trainers over vraagstukken uit je eigen (stage) bedrijf. De opleiding is gericht op het behalen van een HBO-skillsniveau, zodat je direct inzetbaar bent in de praktijk.
Dag 1
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kick off | 09.00 | DAB | 26-sep | Anja Hessels Nicole van Beers | DAB-lokaal | Kick-off DAB-opleiding najaar 2025 |
| Leren voor duurzame ontwikkeling | 09.30 – 12.00 | HAS | 26-sep | Rob van Diepenbeek Francis Grandia | DAB-lokaal | Masterclass: Bijdrage leveren aan een duurzame samenleving / Gamechanger in de groene revolutie |
| Landbouwtransities | 13.00 – 15.30 | FarmPlus | 26-sep | Juriaan Visser | DAB-lokaal | Masterclass: Transities in de landbouw |
| Afrondings opdracht uitleggen | 15.30 – 16.00 | HAS | 26-sep | Suzanne Wierckx | DAB-lokaal | Afrondingsopdracht definiëren |
Dag 2
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Voedingsleer | 09.30 – 15.30 | Scalda | 03-okt | Eline Stoel | DAB-lokaal | Masterclass: Kennis van voedingswaarde van verschillende soorten voedingsmiddelen |
| Voedingsleer | 09.30 – 15.30 | Scalda | 03-okt | Eline Stoel | DAB-lokaal | Masterclass: Kennis van de menselijke stofwisseling, na voedselinname, op niveau van weefsels (fysiologisch), cellen (biologisch), biomoleculen en mineralen (biochemisch) |
| (Kook)workshop | 09.30 – 15.30 | Scalda | 03-okt | Eline Stoel | DAB-keuken | Workshop thema: Gezonde (duurzame) voeding / Maaltijd van de toekomst (t.b.v. positief en veilig leerklimaat / groepsbinding (Robert Marzone)) |
Dag 3
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Voedingsadditieven | 09.30 – 12.00 | HAS | 10-okt | Arianne van Velthoven (Francis Grandia) | DAB-lokaal | Masterclass: Voedingsadditieven nu en in de toekomst |
| Alternatieve voedingsmiddelen | 13.00 – 14.30 | Algae Holland | 10-okt | Ronald de Vos | DAB-lokaal/keuken | Masterclass: Alg als voedingsalternatief en Workshop vleesvervangers / hybride / vega |
| Alternatieve voedingsmiddelen | 14.30 – 16.00 | Monkeys by the sea | 10-okt | Thijs Wullems | DAB-lokaal/keuken | Masterclass: Visie Monkeys by the sea met workshop alternatieve voedingsmiddelen (kleur/geur/proefsessie) |
Dag 4
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Voeding uit reststromen | 10.00 – 12.00 | Floorfoods | 24-okt | Florus Zwartbol | Bedrijfsbezoek Floorfoods | Voeding uit reststromen: Lekkere plantaardige snacks voor bij de borrel of tussendoor: https://snaqs.nl/over-snaqs/ |
| Voeding uit reststromen | 13.30 – 16.00 | Sophini | 24-okt | Linsie Meijer | Bedrijfsbezoek Sophyn Greens B.V. Wemeldinge | Voeding uit reststromen: Pasta uit lokaal graan en groente https://sophyngreens.com |
Dag 5
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Energievoorziening agrofoodwaardeketen | 09.30 – 11.30 | TU Delft | 31-okt | Ralph Lindeboom | DAB-lokaal | Masterclass: Introductie energietransitie |
| Duurzame productieprocessen | 13.30 – 15.00 | Lamb Weston | 31-okt | Marcel Dicou | Bedrijfsbezoek Bergen op Zoom | Masterclass: Sustainable food production and food processing met rondleiding |
Dag 6
| Onderdeel | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Biotechnologie/fermenteren | 09.30 – 12.00 | HAS | 07-nov | Rob van Diepenbeek (Francis Grandia) | DAB-lokaal | Masterclass: Sustainable food production and consumption / Biotechnologie |
| Biotechnologie/fermenteren | 13.00 – 15.30 | HAS | 07-nov | Rob van Diepenbeek (Francis Grandia) | DAB-lokaal | Masterclass: Sustainable food production and consumption / Biotechnologie |
Dag 7
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Eiwittransitie | 10.00 – 12.00 | HAS Bezoek | 14-nov | Ingeborg Haagsma (Francis Grandia) | HAS Den Bosch | Masterclass: Kennis maken met de eiwittransitie |
| Eiwittransitie | 13.00 – 15.30 | HAS Bezoek | 14-nov | Ingeborg Haagsma (Francis Grandia) | HAS Den Bosch | Masterclass: Laboratorium en koken met diverse soorten eiwitten |
Dag 8
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Business Model Canvas reststromen | 09.00 – 12.00 | Innoventuri | 21-nov | Willem Kemmers | DAB-lokaal | Masterclass: Business Model Canvas (Reststroom verwaardingskansen) |
| Plantinhoudsstoffen | 13.00 – 16.00 | Stabican | 21-nov | Frank Zuiderduijn | Bedrijfsbezoek | Masterclass: Plantinhoudsstoffen t.b.v. voedingsalternatieven |
Dag 9
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Wetgeving/voedselveiligheid | 09.30 – 12.00 | HAS | 28-nov | Arianne van Velthoven (Francis Grandia) | DAB-lokaal | Masterclass: Algemeen: Voedselwetgeving / novelfood / voedselveiligheid |
| Wetgeving/voedselveiligheid | 13.00 – 15.30 | HAS | 28-nov | Arianne van Velthoven (Francis Grandia) | DAB-lokaal | Masterclass: Voedselwetgeving / novelfood / voedselveiligheid |
Reservedag
| Reservedag | 05-dec | Gereserveerd als uitwijkdag indien nodig |
Dag 10
| Module | Tijd | Opleider | Datum | Spreker(s) | Locatie | Omschrijving |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Duurzame innovatie | 10.00 – 12.00 | Cosun Beet Company | 12-dec | André de Haan / Sylvia Paauwe | Dinteloord | Masterclass: Sustainable food production and food processing met rondleiding |
| Toetsing en afronding | 13.00 – 15.00 | HAS | 12-dec | Suzanne Wierckx | DAB-Lokaal | Eindopdracht: Praktijkcases presentatie en richting geven aan mogelijke vervolgactiviteiten |
| Certificaat uitreiking | 15.00 – 16.00 | DAB | 12-dec | Anja Hessels / Nicole van Beers | DAB-keuken | Certificaatuitreiking DAB-Opleiding najaar 2025 |
Na afronding van de opleiding
Na het succesvol afronden van de opleiding ben je klaar om als toekomstgerichte, groene professional een actieve bijdrage te leveren aan de versnelling van de transitie naar duurzame en groene chemie. Je beschikt over gedegen kennis van de basisprincipes van groene chemie, met specifieke toepassing binnen de voedingsindustrie.
Je hebt inzicht in de actuele ontwikkelingen en transitieprocessen die deze sector kenmerken, en je bent in staat om deze te analyseren en te vertalen naar innovatieve (product)ontwikkelingen. De resultaten van jouw onderzoeksactiviteiten weet je onderbouwd te koppelen aan concrete praktijkvraagstukken, waarmee je een waardevolle bijdrage levert aan besluitvorming binnen jouw organisatie.
Kortom, je bent goed voorbereid om een voortrekkersrol te vervullen in de verduurzaming van de chemische processen binnen de voedingsmiddelenindustrie.
Meer weten?
Ben je benieuwd of de DAB-opleiding iets voor jou is? Wil je meer informatie over de inhoud van de modules, de toelatingseisen of hoe je kunt deelnemen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over hoe deze opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en ambities in de groene chemie.
- Stuur een mail naar info@deltaagrifoodbusiness.nl
