Uitdaging genoeg. Vanuit het verleden. En naar de toekomst. ROC West-Brabant is begonnen aan een reis vol ambitie en vol verandering. Tot en met de naam. Curio is intern al een begrip, maar het moet de harten nog winnen. Veel is nog in wording; de besturing, de persoonlijkheid, het gezicht naar buiten. Eén ding is echter helder voor iedereen: Curio staat voor wat ons verbindt. Als organisatie, omdat het de familienaam is van al onze onderdelen en activiteiten. En inhoudelijk, omdat het refereert aan nieuwsgierigheid, misschien wel onze belangrijkste merkwaarde.
Nieuwsgierigheid is de basis van groei. Voor onze studenten, want nieuwsgierigheid is de drijfveer achter leren. Maar ook voor onszelf als organisatie, want Curio zal continu blijven werken aan vernieuwing. We zullen er letterlijk naam mee maken. Curio heeft zich nadrukkelijk verbonden aan de ambitie van de regio door met het innovatieprogramma Agrifood & Biobased bij te dragen aan de Human Capital Agenda ‘Plantaardige regio West-Brabant’.
Dit programma bestaat uit 3 onderdelen.
Kennisloket
Vanuit het kennisloket worden diverse activiteiten georganiseerd voor studenten en voor bedrijven. Daarbij kun je denken aan masterclasses, onderzoeksopdrachten, excursies en internationale stages. Bedrijven worden duurzaam gekoppeld aan het onderwijs, zodat de studenten van Curio in aanraking komen met de nieuwste ontwikkelingen en technologieën op het gebied van telen, food en biobased.
Onder begeleiding van de practor werken docenten en studenten gezamenlijk aan praktijkgerichte (onderzoek)vraagstukken van bedrijven of instellingen. Hierbij worden zowel studenten van agrifood- als techniekopleidingen ingezet. In projecten wordt o.a. met de lectoraten van HAS samengewerkt aan onderzoek op regionale thema’s, zoals het verwaarden van agro reststromen, eiwittransitie of voedselverspilling.
Het KATC is een open innovatiecentrum, waar onderwijs en bedrijfsleven elkaar ontmoeten op het gebied van ontwikkeling van nieuwe (groene) kunststoffen, plantaardige vezels en composieten. Daarnaast is het KATC een opleidings- en trainingslocatie voor studenten én voor medewerkers uit het bedrijfsleven.
Agrifood ondernemers die willen onderzoeken of hun reststromen een tweede leven kunnen krijgen in verpakkingsmaterialen of anders, zijn bij het KATC aan het juiste adres.
Dat geldt ook voor ondernemers en startups die aan de slag willen met materiaal- of productontwikkeling, maar zelf niet beschikken over de benodigde faciliteiten.