Najaar 2026 2e editie kosteloze 10-daagse opleiding

Transitie naar Groene Chemie binnen de Voedingsindustrie

De DAB-opleiding vormt hét praktijkgerichte leertraject voor (toekomstige) chemici en procestechnologen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst. In het hart van West-Brabant leiden we professionals op met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om waardevolle voedseladditieven te winnen uit reststromen van land-, water- en tuinbouwproducten. 

Word de groene professional van de toekomst

Wil jij deel uitmaken van de nieuwe generatie groene professionals die de transitie naar duurzame chemie versnelt? Deze opleiding biedt jou een stevige basis in groene chemie, met een focus op de voedingsindustrie. Je verdiept je in actuele thema’s zoals eiwittransitie, biotechnologische innovaties en duurzame businessmodellen. Daarnaast ontwikkel je onderzoeksvaardigheden die je inzet voor innovatie binnen je organisatie. Zo groei je uit tot een professional met kennis, visie en impact. 

Op weg naar groene chemicus

De opleiding is bedoeld voor onder andere studenten, zij-instromers, chemici die de transitie willen maken naar groene chemie of chemici werkend bij een bedrijf die de transitie naar ‘groene‘ chemie wil inzetten.

Wie zijn mijn docenten?

De opleiding wordt gegeven door erkende onderwijsinstellingen, zoals Scalda, HAS Green Academy en TU-Delft, maar ook door specialisten uit het werkveld. Mede hierdoor wordt de opleiding niet alleen verzorgd in een klassikale lesomgeving maar staan er ook groene bedrijfsbezoeken op het programma. 

Modulaire opzet voor maximale flexibiliteit

De opleiding is modulair opgebouwd, zodat je eenvoudig kunt instromen en geen aansluiting mist bij afwezigheid. Elke module behandelt een specifiek thema binnen de groene chemie, met voldoende ruimte voor praktijktoepassing en verdieping. Daarnaast biedt de opleiding volop gelegenheid om te sparren met trainers over vraagstukken uit je eigen (stage) bedrijf. De opleiding is gericht op het behalen van een HBO-skillsniveau, zodat je direct inzetbaar bent in de praktijk.

Dag 1

ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Kick off09.00DAB26-sepAnja Hessels
Nicole van Beers
DAB-lokaalKick-off DAB-opleiding najaar 2025
Leren voor duurzame ontwikkeling09.30 – 12.00HAS26-sepRob van Diepenbeek
Francis Grandia
DAB-lokaalMasterclass: Bijdrage leveren aan een duurzame samenleving / Gamechanger in de groene revolutie
Landbouwtransities13.00 – 15.30FarmPlus26-sepJuriaan VisserDAB-lokaalMasterclass: Transities in de landbouw
Afrondings opdracht uitleggen15.30 – 16.00HAS26-sepSuzanne WierckxDAB-lokaalAfrondingsopdracht definiëren
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Voedingsleer09.30 – 15.30Scalda03-oktEline StoelDAB-lokaalMasterclass: Kennis van voedingswaarde van verschillende soorten voedingsmiddelen
Voedingsleer09.30 – 15.30Scalda03-oktEline StoelDAB-lokaalMasterclass: Kennis van de menselijke stofwisseling, na voedselinname, op niveau van weefsels (fysiologisch), cellen (biologisch), biomoleculen en mineralen (biochemisch)
(Kook)workshop09.30 – 15.30Scalda03-oktEline StoelDAB-keukenWorkshop thema: Gezonde (duurzame) voeding / Maaltijd van de toekomst (t.b.v. positief en veilig leerklimaat / groepsbinding (Robert Marzone))
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Voedingsadditieven09.30 – 12.00HAS10-oktArianne van Velthoven (Francis Grandia)DAB-lokaalMasterclass: Voedingsadditieven nu en in de toekomst
Alternatieve voedingsmiddelen13.00 – 14.30Algae Holland10-oktRonald de VosDAB-lokaal/keukenMasterclass: Alg als voedingsalternatief en Workshop vleesvervangers / hybride / vega
Alternatieve voedingsmiddelen14.30 – 16.00Monkeys by the sea10-oktThijs WullemsDAB-lokaal/keukenMasterclass: Visie Monkeys by the sea met workshop alternatieve voedingsmiddelen (kleur/geur/proefsessie)
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Voeding uit reststromen10.00 – 12.00Floorfoods24-oktFlorus ZwartbolBedrijfsbezoek FloorfoodsVoeding uit reststromen: Lekkere plantaardige snacks voor bij de borrel of tussendoor:
https://snaqs.nl/over-snaqs/
Voeding uit reststromen13.30 – 16.00Sophini24-oktLinsie MeijerBedrijfsbezoek Sophyn Greens B.V. WemeldingeVoeding uit reststromen: Pasta uit lokaal graan en groente
https://sophyngreens.com
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Energievoorziening agrofoodwaardeketen09.30 – 11.30TU Delft31-oktRalph LindeboomDAB-lokaalMasterclass: Introductie energietransitie
Duurzame productieprocessen13.30 – 15.00Lamb Weston31-oktMarcel DicouBedrijfsbezoek Bergen op ZoomMasterclass: Sustainable food production and food processing met rondleiding
OnderdeelTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Biotechnologie/fermenteren09.30 – 12.00HAS07-novRob van Diepenbeek (Francis Grandia)DAB-lokaalMasterclass: Sustainable food production and consumption / Biotechnologie
Biotechnologie/fermenteren13.00 – 15.30HAS07-novRob van Diepenbeek (Francis Grandia)DAB-lokaalMasterclass: Sustainable food production and consumption / Biotechnologie
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Eiwittransitie10.00 – 12.00HAS Bezoek14-novIngeborg Haagsma (Francis Grandia)HAS Den BoschMasterclass: Kennis maken met de eiwittransitie
Eiwittransitie13.00 – 15.30HAS Bezoek14-novIngeborg Haagsma (Francis Grandia)HAS Den BoschMasterclass: Laboratorium en koken met diverse soorten eiwitten
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Business Model Canvas reststromen09.00 – 12.00Innoventuri21-novWillem KemmersDAB-lokaalMasterclass: Business Model Canvas (Reststroom verwaardingskansen)
Plantinhoudsstoffen13.00 – 16.00Stabican21-novFrank ZuiderduijnBedrijfsbezoekMasterclass: Plantinhoudsstoffen t.b.v. voedingsalternatieven
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Wetgeving/voedselveiligheid09.30 – 12.00HAS28-novArianne van Velthoven (Francis Grandia)DAB-lokaalMasterclass: Algemeen: Voedselwetgeving / novelfood / voedselveiligheid
Wetgeving/voedselveiligheid13.00 – 15.30HAS28-novArianne van Velthoven (Francis Grandia)DAB-lokaalMasterclass: Voedselwetgeving / novelfood / voedselveiligheid
Reservedag05-decGereserveerd als uitwijkdag indien nodig
ModuleTijdOpleiderDatumSpreker(s)LocatieOmschrijving
Duurzame innovatie10.00 – 12.00Cosun Beet Company12-decAndré de Haan / Sylvia PaauweDinteloordMasterclass: Sustainable food production and food processing met rondleiding
Toetsing en afronding13.00 – 15.00HAS12-decSuzanne WierckxDAB-LokaalEindopdracht: Praktijkcases presentatie en richting geven aan mogelijke vervolgactiviteiten
Certificaat uitreiking15.00 – 16.00DAB12-decAnja Hessels / Nicole van BeersDAB-keukenCertificaatuitreiking DAB-Opleiding najaar 2025

Na afronding van de opleiding

Na het succesvol afronden van de opleiding ben je klaar om als toekomstgerichte, groene professional een actieve bijdrage te leveren aan de versnelling van de transitie naar duurzame en groene chemie. Je beschikt over gedegen kennis van de basisprincipes van groene chemie, met specifieke toepassing binnen de voedingsindustrie.
Je hebt inzicht in de actuele ontwikkelingen en transitieprocessen die deze sector kenmerken, en je bent in staat om deze te analyseren en te vertalen naar innovatieve (product)ontwikkelingen. De resultaten van jouw onderzoeksactiviteiten weet je onderbouwd te koppelen aan concrete praktijkvraagstukken, waarmee je een waardevolle bijdrage levert aan besluitvorming binnen jouw organisatie.

Kortom, je bent goed voorbereid om een voortrekkersrol te vervullen in de verduurzaming van de chemische processen binnen de voedingsmiddelenindustrie. 

Meer weten?

Ben je benieuwd of de DAB-opleiding iets voor jou is? Wil je meer informatie over de inhoud van de modules, de toelatingseisen of hoe je kunt deelnemen? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee over hoe deze opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en ambities in de groene chemie.